Bloembollen in de tuin
Bloembollen zijn perfect voor elke tuin. Het staat mooi en kleurrijk en je helpt er ook nog eens de bijtjes en vlinders mee. De eerste stap is natuurlijk het uitkiezen van de vele soorten bloembollen die jij in jouw tuin wilt hebben. En dan de tweede stap, het planten. Hoe doe je dat nou het beste? Daar gaan we je mee helpen!
Het verschil tussen zomer en voorjaarsbloembollen
Om te beginnen moet je weten met wat voor soort bol of knol je te maken hebt. Verschillende soorten bloembollen hebben namelijk verschillende eisen. De voorjaarsbloembollen kunnen vanaf oktober tot ongeveer half december geplant worden. Belangrijk is dat ze voor de winter in de grond zitten, want de voorjaarsbloembollen hebben de kou nodig om de bloem te ontwikkelen. Bij zomerbloembollen is dat juist andersom, deze kunnen na ijsheiligen (15 mei) geplant, wanneer er geen kans op nachtvorst meer is. Deze bloembollen zijn niet winterhard en kunnen met strenge vorst stukvriezen. Wat eerder planten kan ook (bijvoorbeeld half april), maar zorg dan dat eventuele spruiten met vorst worden afgedekt. Onder voorjaarsbloembollen verstaan we alle soorten die in het voorjaar bloeien, zoals bijvoorbeeld tulpen, narcissen of alliums. De zomerbloembollen bloeien in de zomer, zoals dahlia's, gladiolen of begonia's.
Het planten
Dus hoe plant je de bloembollen nu? Dat gaan we je in vier stappen uitleggen.
Stap 1: Allereerst is het belangrijk dat je de juiste materialen in huis hebt om de bloembollen mee te gaan planten. Hier heb je niet veel voor nodig, een schepje is voldoende.
Stap 2: Ten tweede heb je natuurlijk de bloembollen nodig. Heb je ze nog niet in huis? Bekijk hier ons assortiment voorjaarsbloeiers, en hier ons assortiment zomerbloeiers. Kies de plaats waar je de bloembollen wilt gaan planten. Houd hier rekening mee met de wensen van het soort bloembol die je gekozen hebt. Heeft dit soort veel zon nodig? Of staat het liever op een beschut plekje? Belangrijk is dat je de bloembollen na aankoop/levering altijd even uit het zakje haalt, zodat er lucht bij kan komen. Dit is zeker belangrijk als je de bloembollen niet gelijk gaat planten.
Stap 3: Nadat je de plek gekozen hebt bereid je de grond voor. Je kan ervoor kiezen om de grond extra te bemesten, maar dit is niet altijd nodig. Zorg er voor dat de grond los is, zodat de bloembollen goed kunnen wortelen. Dit doe je door de grond los te scheppen. Ook moet de grond goed waterdoorlatend zijn, anders kunnen de bollen gaan rotten.
Stap 4: Dan is het zo ver, de bloembollen kunnen geplant. Een algemene regel voor het planten van de meeste bloembollen is 2x de breedte van de bol voor de plantafstand, en 2x de hoogte van de bol voor de plantdiepte. Als een tulpenbol 4cm hoog is, plant je deze dus 8cm diep. Druk de aarde na het planten een beetje aan en geef alvast een beetje water zodat het wortelen kan beginnen. Als de grond al vochtig is hoef je geen extra water te geven. Nu is het afwachten tot de eerste blaadjes zich laten zien.
Dus, even in het kort;
Stap 1: Verzamel de juiste materialen
Stap 2: Kies de plek waar je de bloembollen gaat planten, houd hier rekening met de ''wensen'' van de bloembollen.
Stap 3: Bereid de grond voor door de bodem los te spitten
Stap 4: Maak een gat op de plant plek en plant de bloembollen. Druk de aarde een beetje aan en geef water indien nodig.
Water geven na het planten
Nadat je de bloembollen geplant hebt, hebben ze tot de bloei niet veel water nodig. Je kunt het beste 1 a 2 keer per week de bloembollen een klein slokje water geven. Let er wel op dat de grond niet te nat wordt, dan gaan de bloembollen rotten. Als de grond al vochtig is hoef je geen extra water te geven.
Zo, nu kun je aan de slag met het planten van de bloembollen.
En geen zorgen, wij leveren bij elke bestelling een uitgebreide plantinstructie mee! Zo kun je deze er nog eens makkelijk bij pakken wanneer je in de tuin je bloembollen aan het planten bent. We wensen je heel veel succes en een prachtige, kleurrijke lente/zomer!