Bloembollenvelden onder water?

Bloembollenvelden onder water?

Jul 26, 2023

De Nederlandse bloembollenvelden, wie kent ze niet? 
Het gehele voorjaar lang, en zelfs nog in de zomer, worden deze velden gebruikt voor de teelt van de bloembollen.
Maar toch vindt je niet altijd bloembollen op deze velden.
Eens in de 5 jaar veranderd zo'n bloembollenveld tot een prachtig mini meer. 
Maar.. waarom is dat eigenlijk?

kleurrijk bloembollen veld met tulpen

Op de Nederlandse bloembollen velden is van alles te vinden. In het voorjaar zijn dit bloemen zoals de tulpen, narcissen en hyacinten. In de zomer vind je bloemen zoals lelies, dahlia's en zantedeschia's. De bloembollen sector in Nederland is ongetwijfeld een populaire attractie. Veel toeristen komen af op de prachtige kleuren die het seizoen te bieden heeft. Selfies bij de velden, familie foto's of gewoon een heerlijke wandeling langs de tulpen velden, iedereen geniet ervan.

Deze bloemenpracht vindt je niet altijd op de bollenvelden. Een keer in de 5 jaar worden de bloembollenvelden onderwater gezet, ook wel inunderen genoemd. Inunderen is een natuurlijke en biologische manier van het bestrijden van aaltjes en wortelonkruiden. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn kleine wormpjes die in de bodem van de velden leven. Ze zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog kunt zien. Hoewel ze niet schadelijk zijn voor mens en dier, kunnen ze wel schade aanrichten op de bloembollen, op zowel de bloem als de bol. Voordat het veld onderwater gezet kan worden wordt het land gevlakt. Daarna worden er kleine dijkjes gemaakt of wandjes gezet die het water op de velden houdt. Met een pomp wordt het water uit een waterbron in de buurt (meestal een sloot om het land heen) naar het land gepompt. Het veld blijft zo'n 12 tot 14 weken onderwater staan, hierna worden de afgedekte drainages weer ontstopt en kan het water weer terug naar diezelfde waterbron lopen.

Ondanks dat die mooie gekleurde bloemen even niet te zien zijn, maakt dit de onderwater gelopen bollenvelden niet minder fotogeniek! Er zijn veel vogels die op de velden afkomen om even af te koelen en te dobberen op het water. Dat maakt kans voor prachtige natuurfoto's. 

Na de 12 tot 14 weken is het land weer helemaal gezond en maken de bollenboeren zich weer klaar om het volgende gewas voor de winter te planten, zodat wij weer kunnen genieten van de bloemenpracht in het voorjaar!

Bekijk ook deze leuke impressie film van de bloembollenvelden onderwater.

bloembollen veld onder water

Meer artikelen

Dahlia's
Jan 09, 2023