Dahlia's

Dahlia's

Jan 09, 2023

Dahlia

De dahlia is toch wel een van de meest bekende zomerbloeiende bloembollen. En terecht, want deze prachtige bloemen zijn er in allerlei verschillende soorten, kleuren en maten. In deze blog leggen je we uit hoe je de dahlia’s het beste kunt verzorgen.

dahlia bloembollen

 

Planten

Dahlia’s zijn niet winterhard en kunnen dus niet tegen vorst. Daarom kun je ze het beste planten wanneer er geen kans meer is op nachtvorst. Er passen ongeveer 3 dahlia’s per 1m2 en je kunt het beste een plantafstand van 30 tot 40 cm aanhouden, met maximaal 5 cm grond op de bol. Dahlia’s kunnen zowel in de zon als in halfschaduw geplant worden. Geef de dahliaknollen na het planten wat water, zodat ze kunnen beginnen met het maken van de wortels.

Overwinteren

Dahlia’s zijn dus niet winterhard, dat betekend dat ze niet tegen vorst kunnen. Gaat het een keer goed vriezen, dan vriezen ze stuk. Als je wilt dat je dahlia’s volgend jaar weer gaan bloeien kun je ze het beste voor de winter uit de grond halen. Knip eventuele plantresten af tot 15 cm boven de knol, leg ze even te drogen, rol ze in een krant en bewaar ze op een koele, vorstvrije plek. Plant de dahlia’s weer in april en geniet in de zomer weer van de prachtige bloemen!

Water geven

Dahlia knollen zijn zomerbloeiers die wel van het zonnetje houden. Een standplaats in de volle zon vinden ze dan ook geen probleem! Het nadeel hiervan is dat je wel op moet letten dat de dahlia niet te droog komt te staan. Hoe zonniger het weer, hoe meer water de dahlia nodig heeft. Tijdens hete zomers kan het zelfs voorkomen dat je de dahlia dagelijks water moet geven. Een water sproeier in de tuin zetten is dan ook geen gek idee! Zorg ervoor dat de grond het water goed doorlaat en de dahlia niet constant in een plas water staat. Hierdoor kunnen de bollen gaan rotten. Een vochtige grond is prima, als het maar niet zompig wordt.

dahlia bloembollen

 

Verzorging

Dahlia’s geven prachtige bloemen en blijven dit de hele zomer doen met de juiste verzorging. De truc is om de dahlia te toppen; de oude, uitgebloeide bloemen eruit snijden. Dit stimuleert de groei van nieuwe knoppen en zo kun je de hele zomer genieten van de bloemen. Ook hebben dahlia’s baat bij af en toe extra plantvoeding. Dit houd de dahlia sterk en groen. Hoewel het goed voor de dahlia is, is de plantvoeding geen must.

Op pot

De kortere soorten dahlia’s kunnen perfect op een pot geplant worden. Ideaal voor de kleine tuin of om je balkon wat vrolijker te maken. Een aantal voorbeelden van korte dahlia's zijn bijvoorbeeld de dahlia Art Deco, Garden Desire of Wittem. De verzorging van een dahlia op pot is niet veel anders dan in de volle grond. Voeding rijke potgrond geeft jouw dahlia’s de beste start. Gebruik een ruime pot om de dahlia in te planten zodat deze voldoende wortels kan maken. Let er ook op dat de pot goed water doorlatend is, het water moet kunnen wegstromen.

Al met al is de dahlia een vrij gemakkelijke zomerbloeier waar niet veel mis mee kan gaan. Ben je enthousiast geworden en wil je het zelf graag proberen? Bekijk ons dahlia assortiment hier!

 

Meer artikelen