Gladiolen

Gladiolen

Mar 22, 2024

De Gladiool, ook wel bekend als Gladiolus, is een prachtige, lange steel vol met bloemen. Deze prachtbloem is erg populair in bloemstukken en boeketten vanwege de verscheidenheid aan kleur en de prachtige lange stelen. Naast boeketten en bloemstukken kun je de bloembollen van de gladiool ook in jouw tuin planten. Hoe je ze dan het beste kun verzorgen vertellen we je in deze blog.

Zoals we al zeiden kun je de gladiool vinden in veel verschillende kleuren. Deze bloem wordt al gekweekt sinds 1841 en er zijn onderhand zo'n 300 verschillende soorten. De gladiool komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, dus deze houd erg van het zonnetje. De naam komt hier echter niet vandaan, maar vanuit het latijnse woord ''Gladius'', wat zwaard betekend.

Gladiolen worden vaak gebruikt in bloemstukken, maar je kunt ze ook prima in je eigen tuin zetten ( En eventueel zelf de bloemen gebruiken voor het maken van een prachtig boeket! ). Op onze website hebben wij twee verschillende categorieen gladiolen; de grootbloemige gladiool en de nanus, of wel de kleinbloemige gladiool. Grootbloemige gladiolen kunnen tot wel een meter lang worden, waar kleinbloemige gladiolen tot 70 cm lang worden.
Ze houden erg van het zonnetje en zijn blij met een zonnige standplek. Omdat de stelen van de gladiool tot wel een meter hoog kunnen worden is het verstandig om ze op een windstille plek te zetten. Zorg dat de grond goed water doorlatend is, het water mag niet om de bloembollen blijven staan. Plant de bolletjes ongeveer 7 tot 10 cm diep en 10 cm uit elkaar. Let er bij het planten op dat je de bloembollen met het puntje omhoog in de grond zet. Als de grond nog niet vochtig is geef dan de bolletjes alvast een beetje water, zodat het wortelen kan beginnen! Houdt tijdens de bloei in de gaten of de gladiolen niet te droog staan en geef extra water op hete zomerdagen. 

Na de bloei kunt u het loof laten zitten totdat deze verwelkt is. Dit helpt de bol om voedingstoffen op te slaan. Gladiolen zijn niet winterhard, dat wil zeggen dat ze geen vorst kunnen verdragen. De bollen dienen voor de vorst uit de grond gehaald te worden. Dit gebeurt meestal in oktober/november. Laat de gladiolen na opgraven een paar dagen drogen op een warme, droge en goed geventileerde ruimte. Bewaar de bloembollen vervolgens op een droge, koele en goed geventileerde ruimte/container tot het volgende plantseizoen.

Gladiolen zijn ook perfecte bloemen voor in boeketten of op de vaas! Gaat u de gladiolen binnen in een vaas zetten? Gebruik dan een lange smalle vaas, daar in komen de gladiolen het meest tot zijn recht en vallen ze niet om. Je kunt er ook zelf een prachtig boeket van maken door ze te combineren met bijvoorbeeld lelies, agapanthussen, dahlia'sranonkels, rozen, crocosmia en nog veel meer leuks! Pluk de bloemen wanneer je een beetje kleur op de bloemen ziet, anders komen ze niet goed open. Je kunt ook chrysal aan het water toevoegen om de bloemen te helpen. 

Enthousiast geworden over gladiolen en wil je het zelf uitproberen? Bekijk hier ons assortiment!

 

Meer artikelen